VARSÅGOD – FÖRORDET TILL BOK NUMMER 2

 

FÖRORD

Jag heter Marie Wallin och det här är min andra bok till dig som är utsatt för brott. Första boken var till privatpersoner; den här är till dig som företagare.

Välkommen hit. Och tack för din tid. I denna Corona-tid. I denna ovissa och otäcka tid.

Och på tal om tid – varför ska du lägga din tid på det här då? Att läsa vad en jurist och före detta åklagare har att skriva om brott och rättssäkerhet?

Ja, jag kan ju inte säga att du ska lägga din tid på det här, men jag kan säga att du borde det. För jag vill berätta lite viktiga saker för dig; för dig som är företagare i Sverige i dag.

För även om mycket är satt på paus nu, mitt i sommaren 2020, så lovar jag dig att brottsligheten inte har tagit någon Corona-paus.

Och jag lovar dig att om ditt företag blir utsatt för brott så kommer den här boken att ge dig nyttiga kunskaper. Oavsett om du har en enskild firma eller sitter i ett stort aktiebolag.

Jag lovar inte att ditt företags polisanmälan kommer att leda till en fällande dom, men jag lovar att du och ditt företag kommer att få mer kontroll över processen under en förundersökning och därmed få bättre förutsättningar att kvalitetssäkra den.

Och jag lovar att ge dig konkreta verktyg som du kan använda – både för en förbättrad rättssäkert och för att minska kostnaderna för ditt företag om det drabbas av brott.

Det är därför jag bestämde mig för att skriva den här boken och att också se till att den kommer ut i tryck nu – mitt i en pandemi. Jag menar att den behövs för att bidra till att stärka rättssäkerheten för företagare i Sverige och i förlängningen till rättssäkerheten i stort i hela Sverige. Jag kan inte förbättra rättssäkerheten ensam från mitt skrivbord, men tillsammans med dig och andra hoppas jag att kunna göra det.

Rent konkret handlar det också om att jag – som jag just skrev – med den här boken vill ge dig verktyg som kan bidra till att minska dina kostnader för brott. För brott kostar för dig som företagare. Även om det inte finns någon officiell statistik för hur mycket det kostar – den bristen kommer jag gå igenom i boken – men att det kostar, det vet vi.

 

Läs hela boken – eller bara delar ur den

Jag vill att du ska kunna bläddra fram och tillbaka i boken och plocka det du behöver. Jag har så gott jag kunnat hänvisat fram och tillbaka till de olika delarna, så att du ska se hur boken hänger ihop även om du själv inte läser hela på en gång eller i den ordning som jag valt att skriva den.

Jag vill på en gång också säga att boken är framtung. DEL 1 med all statistik och rapporterna från Polisens internrevision är kanske inte den enklaste att ta sig igenom. Den kanske inte skriker läsglädje, direkt. Men jag valde att börja så ändå. För den tecknar en viktig bakgrund till resten av boken och när du fortsätter att läsa i den hoppas jag att du ser nyttan av att ha läst DEL 1.

Jag vill nu direkt i förordet också avslöja att jag i den här boken lanserar något helt nytt till dig som företagare i Sverige. Jag tycker nämligen att du borde ha en Uppförandekod i rättssäkerhet i ditt företag. Oavsett storleken på det. Så jag har, i mitt företag Rätt Nu, skapat en modell till dig som du kan använda för det i ditt företag. Jag delar med mig av grunderna för modellen i den här boken och den bygger på att du först gör en rättssäkerhetsinventering, enligt en föreslagen instruktion från mig. Sammantaget bidrar denna aktivitet till att ditt företag helt enkelt skapar en konkret beredskap på området rättssäkerhet. Mer om det i DEL 5 och kapitel 21.

 

Ja, jag vill med denna bok verkligen ge dig kunskap och energi i att ta mer kontroll över situationen då ditt företag blir utsatt för brott. Och jag vill uppmuntra dig till att polisanmäla det brottet. Och att du, som sagt, också ska kunna minska ditt företags kostnader för denna brottslighet.

Min första bok var, som jag skrev inledningsvis, till privatpersoner – men självklart finns massor av beröringspunkter mellan att bli utsatt för brott som enskild och som företagare. Det är ju samma regelverk. Det är ju samma Sverige och samma rättsväsende. Så, mycket av grunderna i min första bok kommer att finnas även i denna bok. Något annat vore dumt. Så du som läst den (tack för det förresten) kommer att känna igen dig. Men du kommer samtidigt se att den här boken är mycket mer omfattande – och att den har färre färgbilder.

 

Vem är jag då? Vem är jag yrkesmässigt? Och varför skriver jag detta till dig som företagare i Sverige?

Jag har jobbat som jurist sedan jag tog min examen vid Stockholms universitet, i kombination med ett års studier vid the University of Edinburgh i Skottland, i augusti 2002. Snart är det 18 år sedan – jag skriver detta i juli 2020 – och så länge har jag alltså arbetat med rättsliga regler i Sverige. Som kommersiell jurist i det privata med allt från avtal för småföretag till stora börsintroduktioner till att också arbeta som åklagare i statens tjänst. Och så har jag undervisat massor! Både vid Stockholms universitet om civilrätt, vid Polishögskolan om straff- och processrätt och vid Uppsala universitet om åklagarrollen när vi arbetar i de fruktansvärda ärendena som handlar om mäns våld mot kvinnor. Och ja, just undervisning är något jag fastnat för och önskar att få fortsätta med så länge jag lever.

Oavsett vad jag arbetat med inom juridiken har jag i alla fall märkt att jag drivits av en sak – eller snarare att jag inte har drivits av en sak. Inte av pengar. Jag har drivits av att det ska bli rätt. Att det ska bli bättre. Att det jag kan och vet ska kunna göra skillnad. Och det låter alltid så stort när jag sätter det på pränt, tycker jag. Att det jag kan och vet ska kunna göra skillnad. Men det är sant för mig.

 

Och det där med att jag vill göra skillnad är grunden till att jag också sade upp mig från en trygg och fast anställning inom Polismyndigheten för ungefär ett och ett halvt år sedan – i januari 2019.

Jag satt då som en av många jurister på den Rättsavdelning som finns där och jag hade massor att göra och en bra lön. Men jag ville mer. Jag ville försöka göra mer nytta. Jag ville ge Rätt Nu en chans.

Rätt Nu, som då bara var min lilla enskilda firma, startad utan någon budget alls den 1 februari 2019 med syfte att öka rättssäkerheten i Sverige för enskilda.

Rätt Nu, som jag döpte till just det för att jag var trött på att det jag hörde i de problemområden jag såg om rättssäkerhet i Sverige var att det skulle bli ”en utredning till”, ”vi ska ha en inledande workshop först”, ”vi ska inventera detta ett varv till”. Jag ville se att det blev rätt nu. Inte sedan.

Rätt Nuför alla som inte har arbetat som åklagare, för alla som inte förstår vad Polisen menar när den lägger ned en förundersökning med motiveringen ”förundersökningsbegränsning med stöd av en särskild åtalsprövningsregel”, för alla som inte vet att det går att begära en omprövning av Polisens beslut om att lägga ned en förundersökning eller att inte ens inleda en.

Ja, jag kan fortsätta. Jag har fått så många frågor under mina månader med Rätt Nu. Vad kan du begära att Polisen ska utreda när du anmäler ett brott – din rätt att få ditt skadeståndsanspråk utrett till exempel? Och vilka krav på kvalitet kan du ställa på Polisen när du gör en anmälan om ett brott?

Nu har den enskilda firman Rätt Nu blivit Rätt Nu AB, jag har registrerat varumärket Rätt Nu och jag agerar sedan ett drygt år tillbaka, närmare bestämt från den 18 maj 2019, inte bara mot enskilda utan även mot sådana som dig – företagare alltså.

 

I och med att jag nu har mitt aktiebolag är jag därmed också en sådan som du är, en företagare. Men till skillnad från dig (kanske?) är jag ny i den här världen. Jag har aldrig drivit bolag tidigare och att det inte finns någon trygghet eller säkerhet i det här – det märker jag extremt tydligt nu med det vi står i med covid-19. Men jag tar en vecka i taget. Jag plockar fram mina erfarenheter från när jag varit uthållig – då jag lärt mig längs vägen och ställt om efter nya oförutsedda händelser. Jag drar lärdom från mina många maraton och de två ultralopp jag sprungit. Kanske låter konstigt, men för mig handlar det om samma strategi nu. Jag bara ska framåt. Jag kämpar på. Jag gör! Jag har drivkraften och jag vill göra skillnad på ett konstruktivt sätt. Även nu. Eller kanske särskilt nu. Brottsligheten tar som sagt ingen Corona-paus.

Men nog om covid-19 och Corona. Det du har i handen är ett konkret exempel på min drivkraft och att jag gör! Jag vill verkligen att det ska bli Rätt Nu. Jag vill att du ska ha samma kunskaper som jag har, så att du kan ta tillvara ditt företags rättigheter om det blir utsatt för ett brott eller du på ditt företag på annat sätt kommer i kontakt med en förundersökning.

Med Rätt Nu vill jag att du ska kunna agera så som jag, som varit åklagare och förundersökningsledare, skulle ha agerat i samband med ett polisärende.

Just den här boken är till dig som blivit utsatt för brott som företagare, men du ska veta att Rätt Nu finns för alla i Sverige som behöver veta mer om vad Polisen, Åklagarmyndigheten, Sveriges Domstolar eller Ekobrottsmyndigheten menar med sina ord och begrepp.

Rätt Nu är alltså inte emot något eller någon myndighet. Rätt Nu är för rättssäkerheten och finns där för den. Det är en viktig skillnad.

Men nu tillbaka till dig och tillbaka till här och nu. Och till den här boken. Jag tackar på förhand för dina minuter och för ditt förtroende att läsa den. Jag hoppas att du ska få glädje av den.

 

För jag kan det här med förundersökningar.

Snart kan du det också!

Tillsammans kan vi se till att det blir Rätt Nu.

 

Författaren i augusti 2020