Vill du tjuvläsa FÖRORDET?

Ja, vad kul att du vill det. Välkommen att läsa!

Förordet till bok 1 av 3 som kommer ut nu i vår. 

”Utsatt för brott – se till att kvalitetssäkra ditt polisärende. Del 1 – för privatpersoner” 

FÖRORD

Jag heter Marie Wallin, jag är en sådan där trist jurist (finns det en anledning till att de orden rimmar?) som har koll på paragrafer och vad som gäller.

Lite fyrkantig i mina analyser. Jag vill ha bevis och belägg. Går inte på känsla. Agerar inte efter vad jag tycker. Inte i yrkeslivet, alltså.

Privat har vi en annan Marie. Som tur är, kan jag säga med självinsikt.

Jurist-Marie och/eller Åklagar-Marie – båda finns och har funnits – vill att allt ska diskuteras sakligt och analytiskt. Klart och med fokus. Att det inte ska blandas äpplen och päron när vi pratar och skriver; att det alltid ska finnas en röd tråd. Och hon kan tydligen även ha en speciell blick och en speciell röst – och därtill ett speciellt kroppsspråk. Det säger de personer som känner både Privat-Marie och de där andra två.

Jag har jobbat som en sådan där jurist sedan jag tog min examen vid Stockholms universitet, i kombination med ett års studier vid the University of Edinburgh i Skottland, i augusti 2002. Snart är det 18 år sedan – jag skriver detta under våren 2020 – och så länge har jag alltså arbetat med rättsliga regler i Sverige. Som kommersiell jurist i det privata med allt från avtal för småföretag till stora börsintroduktioner till att vara åklagare i statens tjänst. Och så har jag undervisat massor! Både vid Stockholms universitet om civilrätt, vid Polishögskolan om straff-och processrätt och vid Uppsala universitet om åklagarrollen när vi arbetar i de fruktansvärda ärendena som handlar om mäns våld mot kvinnor. Och ja, just undervisning är något jag fastnat för och önskar att få fortsätta med så länge jag lever.

Oavsett vad jag arbetat med inom juridiken har jag i alla fall märkt att jag drivits av en sak – eller snarare att jag inte har drivits av en sak. Inte av pengar. Jag har drivits av att det ska bli rätt. Att det ska bli bättre. Att det jag kan och vet ska kunna göra skillnad. Och det låter alltid så stort när jag sätter det på pränt, tycker jag. Att det jag kan och vet ska kunna göra skillnad. Men det är sant för mig.

Och det där med att jag vill göra skillnad är grunden till att jag också sade upp mig från en trygg och fast anställning inom Polismyndigheten för ungefär ett år sedan – i januari 2019.

Jag satt då som en av många jurister på den Rättsavdelning som finns där och jag hade massor att göra och en bra lön. Men jag ville mer. Jag ville försöka göra mer nytta. Jag ville ge Rätt Nu en chans.

Rätt Nu, som då bara var min lilla enskilda firma, startad utan någon budget alls den 1 februari 2019 med syfte att öka rättssäkerheten i Sverige för enskilda.

Rätt Nu, som jag döpte till just det för att jag var trött på att det jag hörde i de problemområden jag såg om rättssäkerhet var att det skulle bli ”en utredning till”, ”vi ska ha en inledande workshop först”, ”vi ska inventera detta ett varv till”. Jag ville se att det blev rätt nu. Inte sedan.

Rätt Nuför alla som inte har arbetat som åklagare, för alla som inte förstår vad Polisen menar när den lägger ned en förundersökning med motiveringen ”förundersökningsbegränsning med stöd av en särskild åtalsprövningsregel”, för alla som inte vet att det går att begära en omprövning av Polisens beslut om att lägga ned en förundersökning eller att inte ens inleda en. Ja, jag kan fortsätta. Det är så många frågor jag fått under mitt år med Rätt Nu. Vad gäller för den som får hem en ”underrättelse om slutförd förundersökning och tid för erinran”? Vad kan du begära att Polisen ska utreda när du anmäler ett brott – din rätt att få ditt skadeståndsanspråk utrett till exempel? Och vilka krav på kvalitet kan du ställa på Polisen när du gör en anmälan om ett brott?

Nu har den enskilda firman Rätt Nu blivit Rätt Nu AB, jag har registrerat varumärket Rätt Nu och jag agerar sedan den 18 maj 2019 inte bara mot enskilda.

Jag är egenföretagare, jag har aldrig drivit bolag tidigare och det finns ingen trygghet eller säkerhet i det här – det märker jag extremt tydligt nu med det vi står i med covid-19. Men jag tar en vecka i taget. Jag lär mig längs vägen nu. Jag drar lärdom från mina många maraton och de två ultralopp jag sprungit. Kanske låter konstigt, men för mig en strategi nu. Vid 38 km kan det kännas tufft och vid 44 km också (vid 44 km har kroppen också börjat prata och då frågat ”vi har ju sprungit ett maraton, varför fortsätter vi?”). För att vi bara ska framåt, har jag svarat då. Vi ska komma i mål. Hela och glada och stärkta. Och det är så jag lever nu mitt i denna ogripbara verklighet. Jag bara ska framåt. Jag kämpar på. Jag gör! Jag har drivkraften och jag vill göra skillnad på ett konstruktivt sätt. Även nu. Eller kanske särskilt nu. Brottsligheten tar liksom ingen Corona-paus.

”Bostadsinbrotten minskar.” Det var en så kallad positiv nyhet som jag möttes av nu i morse i flera riksmedier. Ja, det är väl rätt logiskt när många är hemma. Men jag betackar mig för den typen av ensidighet. Bättre att vara lite mer nyanserad. Bedrägerierna ökar (särskilt mot de äldre) och hot, våld och trakasserier i hemmet också. Och det är alltid och generellt stökigt i den kriminella världen med de gäng som finns. För att inte tala om allt vidrigt som sker på internet nu när vi under den sociala distansen flyttar ännu mer av våra liv till digitala platser. Tack för att den ”positiva nyheten” sedan nyanserades genom andra mediekanaler under dagen.

Men nog om covid-19 nu. Det du har i handen är ett konkret exempel på min drivkraft och att jag gör! Jag vill verkligen att det ska bli Rätt Nu. Jag vill att du ska ha samma kunskaper som jag har, så att du kan ta tillvara dina rättigheter om du blir utsatt för brott eller på annat sätt kommer i kontakt med en förundersökning.

Jag vill att du ska kunna agera exakt så som jag skulle ha agerat i samband med ett polisärende. Och det är egentligen helt oavsett om du är misstänkt, målsägande, vittne eller skadelidande – jag tar inte ställning i sak och jag kommer aldrig att ge dig råd. Jag kommer bara att visa dig att du har en rad möjligheter och rättigheter. Och en del skyldigheter också.

Just den här boken är till dig som blivit utsatt för brott som privatperson, men du ska veta att Rätt Nu finns för alla i Sverige som behöver veta mer om vad Polisen, Åklagarmyndigheten, tingsrätten, hovrätten eller Ekobrottsmyndigheten menar med sina ord och begrepp. Rätt Nu finns för dig och för rättssäkerheten.

Men nu tillbaka till dig och tillbaka till här och nu. Och den här boken.

För jag kan det här med förundersökningar.

Snart kan du det också!

Tillsammans kan vi se till att det blir Rätt Nu.

Författaren – våren 2020