Penningtvätt igen!
Intervjuad om vilken viktig roll revisions- och redovisningsbranschen har för att förhindra penningtvätt, om vikten av tydlighet i hur tillsynsmyndigheterna utövar sin tillsyn, om några av de processer jag drivit/driver om sanktionsavgifternas storlek och så några tips. ⚖
Allt i Srf konsulternas medlemstidning Konsulten och det mesta i PREMIUM-läge;
förutom det här som jag därför kan bjuda på:
”Om vi ser till syftet med reglerna, att sätta stopp för användningen av brottsvinster i den sunda ekonomin, är det viktigt att alla på ’den goda sidan’ hjälps åt. Det är avgörande med tydlighet och samsyn från de aktörer som utövar tillsyn, säger juristen Marie Wallin, som företrätt de tre byråerna i händelsernas centrum.”
”Marie Wallin har de senaste två åren analyserat ett 40-tal byråers arbete enligt Penningtvättslagen (PTL) och hjälpt dem vidare. Hon driver, och har drivit, ett tiotal PTL-processer i domstol. Hon är jurist och tidigare kammaråklagare och har det egna bolaget Rätt Nu som även erbjuder utbildningar och utför juridiska expertuppdrag.”
”PTL-tips till byråerna:
1. Titta på er verksamhet utifrån de kriminellas perspektiv. Hur kan er byrå användas för penningtvätt? Hur kan ni bli en del av ett brottsupplägg?
2. Är något oklart eller onormalt? Använd sunt förnuft. Fråga kunden tills ni får svar. Förblir något viktigt oklart bör ni lämna kunden.
3. Välj bort kunder vars risker ni inte har resurser att kontrollera.
4. Gör bara affärer med kunder vars affärer ni själva förstår.
5. Vid en granskning: lämna in fler dokument till länsstyrelsen än vad den ber om, för att visa på hela ert riskarbete.
6. Kommunicera även löpande med länsstyrelsen under granskningen för att hjälpa den att reda ut eventuella frågetecken. Vid behov kanske föreslå ett besök för att förklara ert arbete?”